Onlangs op een facilitator dag van Mayawijsheid werd de vraag gesteld of je voor jezelf zoveel mogelijk talenten en kwaliteiten van jezelf wilde opschrijven, welke cursussen en opleidingen je gedaan had en werkervaring. Een hele mooie vraag en een lange lijst die daar uitkwam. Ik besefte dat ik best wel al wat had gedaan en dat het op verschillende gebieden was. Best leuk om een keer te doen en het gaf mij inzicht. De volgende vraag was wat ik nou eigenlijk in mijn jeugd graag deed. Ik besefte me dat ik graag wilde verbinden met andere kinderen. Wat me ook opviel als kind was mijn familie. Wie waren ze en wat deden ze en welke band en daarmee invloed hadden ze op elkaar. Wat ik grotendeels in mijn jeugd heb gedaan is werken in de supermarkt van mijn ouders. Ik heb alle afdelingen leren kennen en met vele collega’s gewerkt en ingewerkt. Mijn vader gooide me telkens weer in het diepe en ik moest steeds weer dingen doen die ik spannend vond en waarvan ik veel leerde. Ik kreeg op jonge leeftijd al verantwoordelijkheden. Ik vond het toen al fijn om veel verschillende dingen te doen en leren. Ik heb een brede interesse. Wat ik als waardevol heb ervaren was de binding met collega’s en met de klanten.

Als ik hier op terugkijk zie ik dat nu ook terug in mijn huidige leven. Ik doe verschillende dingen in mijn praktijk en heb veel onzekerheden al moeten overwinnen. Ondernemen is ook in het diepe springen. Gewoon doen en kijken of het lukt. Ik merk wel dat ik het nog steeds af en toe spannend vindt, maar wel leuk. Ik doe verschillende dingen en ze hebben ook wel weer raakvlakken, maar wat overal als een rode draad doorheen loopt is Familie. Ik heb veel in mijn familie meegemaakt en ook ontdekt dat er vele ondernemers in de familie zaten en nog zitten en dat ze ook struggles hebben gehad in hun leven. Zowel in hun werk als in hun gezin.

Wat vooral een struggle is geweest is de combinatie bedrijf en gezin in mijn gezin van herkomst. Veel werken en weinig tijd voor het gezin. Begrijpelijk maar het is niet fijn voor het gezin als het bedrijf altijd voorop staat. Hier balans in vinden is gewoon heel belangrijk anders gaat het ten koste van het een of het ander. Dat is in mijn gezin van herkomst ook ten koste van het gezin geweest en ik merk af en toe de naweeën hiervan nog in mijn huidige leven.

Nou is dat niet ernstig en levensbedreigend, maar ik heb gemerkt dat het voor mij nodig was om hier me meer in te verdiepen, omdat ik er last van had. En ik vond dat als ik andere mensen wilde coachen ik mijn eigen issues eerst moest aanpakken. Ik ben eerst met mezelf aan de slag gegaan. Ik heb vele familieopstellingen gedaan en er later ook cursussen en opleidingen in gedaan. Heel waardevol en ik wilde dat vooral omdat ik met mijn eigen gezin met drie kinderen wèl graag zoveel mogelijk balans, liefde en geluk wilde creëren. Natuurlijk is er wel eens wat en heb ik ook als moeder van alles te leren, maar het is wel belangrijk voor mij omdat ik het zelf niet zo heb ervaren.

Door het werken aan mezelf kwam ik ook de mayakalender tegen op een open dag. Het kwam gewoon op mijn pad en ben er spelenderwijs mee aan de slag gegaan. Ik heb heel veel over mezelf geleerd en ben verder op zoek gegaan in de familielijn. Dat kan je met familieopstellingen doen maar ook met behulp van de zegels van de mayakalender en ik heb daar ondertussen al best wat mensen mee geholpen om een stuk bewustzijn over zichzelf en hun familielijn te krijgen. Heel dankbaar om te doen en heel verrassend hoe het allemaal klopt en dat je ontdekt dat je veel kracht kunt ontvangen via je voorouders.

Elke familie heeft bepaalde thema’s die doorgegeven worden aan de volgende lijn als ze niet worden opgelost. Als je dit gaat zien, dan kan je zelf ook veranderingen aanbrengen in hoe je met bepaalde problematiek omgaat. Je gaat snappen waarom je op een bepaalde manier doet en denkt en ook omgaat met andere mensen. Dat is ook waarom we als mensen zo verschillende zijn. We komen allemaal uit een andere familie en leren allemaal op een andere manier met het leven om te gaan.

Ik ben dus uiteindelijk een coach die breed kan kijken en die aanvoelt wat jij nodig hebt. Ik luister naar je verhaal en ga ook meekijken in jouw familielijn en spiegel jou in hoe jij bijvoorbeeld kijkt naar je kinderen of je gezin van herkomst of naar je bedrijf of je werk. Alles is namelijk verbonden met elkaar en heeft dus invloed op elkaar. Dat betekent dat jij dus ook invloed hebt op jouw gezin. Wat ik dan belangrijk vind is dat je weet en voelt wat die invloed is die je hebt en dat je daar veel positiviteit uit kunt halen voor het hele gezin! Mooi eigenlijk hè dat het zo werkt! Ik heb het wel zo ervaren en doe daar nog steeds mijn best voor en zal dat blijven doen. Mijn missie! en ik hoop daar jou ook mee te kunnen helpen.