Je eigen plek innemen in het gezin


Als kind zag en voelde ik dat mijn moeder niet gelukkig was en ik wilde dat graag voor haar dragen en oplossen. Later moest ik ook taken van haar overnemen als ze er een poosje niet was. Ik nam als het ware haar plek in en ondersteunde mijn vader in het bedrijf en in huis maakte ik eten en deed de was. Een hele vanzelfsprekende taak voor mij als oudste kind om te zorgen voor het gezin, maar ik voelde me wel onzeker en wist niet goed hoe ik dat allemaal moest doen als puber. Zorgen, dat doe ik nog steeds heel graag. Alleen ik zorgde voor teveel mensen om mij heen omdat dat zo vanzelfsprekend was voor mij. Ik begon te merken dat dat wel veel van mij vergde. Ik kreeg lichamelijke klachtjes en was moe en had regelmatig een zere nek en gespannen schouders. Door het teveel zorgen voor anderen en dat ik hun pijn, verdriet en boosheid aanvoelde vergat ik mezelf, wat ik graag wilde en waar ik blij van werd.

Door aan familieopstellingen mee te doen ontdekte ik dat ik niet op mijn eigen plek stond in het gezin waar ik in geboren ben. Ik zou naast mijn zusjes moeten staan, maar stond er ver vanaf. Ik keek naar alle gezinsleden van een afstand en maakte niet helemaal onderdeel uit van het gezin. Ik stond te kijken hoe het ging met iedereen. Uiteindelijk ben ik weer bij mijn zusjes gaan staan en dat maakte veel los in mij op dat moment. Het gaf me rust en het voelde minder zwaar of zo. Het voelt vrijer dat ik nu een zus ben en niet voor hen hoef te “zorgen”, zoals ik wel had gedaan al die tijd. Het was een rol die ik had gespeeld en die mocht ik weer loslaten. Heel bevrijdend voelde dat.

Ik had het net over een familieopstelling. Wat is dat eigenlijk zal je misschien denken. Een opstelling met playmobiel als representant voor familieleden, die je bij het onderzoeken van je vraag die je hebt kan neerzetten op tafel en waar ik je vragen over stel, zodat jij het antwoord kan gaan ontdekken en voelen. Of als je andere vragen hebt, waar je graag een oplossing voor wilt , zoals hoe kan ik een ruzie oplossen met mijn vriendin of gedoe met een collega of waarom heb ik vaak ruzie met mijn zoon of dochter. Op de foto kan je zien hoe zo’n opstelling er uit kan zien.

Een opstelling doen verrijkt je leven.


14-04-2022