Wat doe ik als kindercoach nou eigenlijk?
Dit is een vraag wat ik regelmatig krijg. Tja, wat ik doe is ouders en kinderen helpen op verschillende manieren. Ik merk aan mezelf dat ik het best lastig vind om in mijn eigen woorden te vertellen wat ik doe, dus ik ga het gewoon doen.
Familiepatronen heb je overal
Af en toe zit ik voor het raam en kijk naar buiten naar onze koeien in het land, die buiten grazen in de wei. Het is een grote groep blonde Acquitaines met oudere koeien, pinken en kalfjes die buiten geboren zijn. Hoe mooi is het dat deze groep samen optrekt en een familie is. De oudere koeien corrigeren de kalfjes door ze af en toe aan de kant te drukken als ze in de weg lopen en als het slecht weer is liggen ze allemaal dicht bij elkaar voor bescherming. Als ik dat zie dan denk dan ik regelmatig terug aan de gesprekken die ik heb met mensen in mijn praktijk. Deze gesprekken gaan eigenlijk altijd over familie. Over hun eigen gezin of hun gezin van herkomst.
Waarom zijn we daar als mens toch altijd zo mee bezig? Familie is belangrijk, maar hoe belangrijk? Nou, belangrijker dan je zou vermoeden. Je familie geeft je vele normen en waarden mee en vormt je als kind. Er is een hele geschiedenis aan gebeurtenissen in zowel de vader als de moederlijn. Je kent ze wel, de familieverhalen. Opa die in de oorlog onderduikers heeft geholpen of tante Ina die in een vechtscheiding zit. Of het zwarte schaap in de familie. Of een ziekte die zich herhaalt in de familie.
coachmethodes
Waarom noem ik dit? In mijn praktijk gaat het vaak over een kind of volwassene die niet lekker in zijn vel zit. Of dat letterlijk is of figuurlijk dat maakt niet uit. Ze hebben ergens last van en dat komt steeds weer terug. En daar is ook geen echte verklaring voor te vinden. Ik luister en stel dan vragen over dat niet lekker in het vel zitten. Ik werk met verschillende methodes zoals de Mayakalender, waarbij verschillende zegels iets zeggen over de dynamieken in een gezin. Ook maak ik regelmatig gebruik van ‘ poppetjes’. Deze gebruik ik om het probleem zichtbaar te maken. Ik had eens in mijn praktijk een moeder die vertelde dat het niet zo lekker ging met haar dochtertje. Zij was vaak heel erg druk, luisterde niet goed en sliep slecht. Het speelde al een poosje en ze kon er maar niet achter komen waar het aan lag. Ze had al meerdere dingen geprobeerd en hulp ingeschakeld. Het veranderde helaas niet.
opstelling
En toen kwamen de poppetjes van pas. Tijdens het gesprek met moeder vroeg ik haar of zij voor zichzelf, haar man en zoon en dochtertje een poppetje neer wilde zetten op tafel. Ze gaf de vier poppetjes en plek op tafel en dat deed ze zonder erbij na te denken. Dat is het beeld wat ze van haar gezin heeft. Ik zag dat ze de poppetjes van haar man en haarzelf ver uit elkaar gezet had. Toen ik hiernaar vroeg, vertelde ze dat het nu niet zo goed ging in haar relatie. Er was onenigheid over iets wat in de familie speelde en daar konden ze samen niet goed over praten. Het veroorzaakte spanning in hun relatie. Dit had zijn weerslag op het dochtertje, doordat zij dat voelde bij haar ouders en dat was te merken aan haar gedrag. Op deze manier werd duidelijk dat het probleem niet alleen met het dochtertje te maken had, maar er ook een familiekwestie was die onbewust meespeelde in het gezin. Gelukkig hebben de ouders door deze opstelling deze kwestie opgelost, zodat de spanning tussen hen verdween. Het meisje kreeg hierdoor rust en zij kon weer onbevangen spelen en lekker slapen.
Als jij als ouder ook worstelt met het gedrag van je kind of als je zelf last hebt van een terugkomend probleem, dan kan ik je daarmee helpen. Als je meer wilt weten over hoe ik je kan helpen, kijk dan eens op mijn website https://angeliquelubbers.nl/ouder-kindcoaching of mail mij.
21-11-2020